Polders

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De polders rond Sint Anna ter Muiden zijn ontstaan door inpoldering van de schorren en slikken aan de opslibbende zuidkant van de Zwingeul. Op bijgaande kaart is het Zwin nog net te zien in de rechterbovenhoek.
Dit is de situatie in 1660, wanneer het aantal polders het grootst is. Later zijn sommige polders samengevoegd nadat een dijk was geplaneerd (afgegraven) omdat die bijvoorbeeld niet meer nodig was als bescherming tegen de zee. De grond van die afgegraven dijken werd dan ergens anders opnieuw gebruikt.
De volgende polders op het grondgebied van Sint Anna ter Muiden zijn bekend, namen die heel vaak terugkomen in allerlei akten van grondverkoop en boedelbeschrijvingen.

Van linksboven naar rechtsonder op de kaart:Een aantal polders ligt gedeeltelijk buiten de rijksgrens, de kruisjeslijn met de scherpe hoek, die daar al sinds 1604 loopt. Daardoor liggen de Brixuspolder, de Greveningepolder, de Zoutepannepolder en de Robbemoreelpolder deels op Statenbodem en deels op eerst Spaanse bodem en later op Keijzersbodem.

De Brixus-, Maneschijn-, Greveninge-, Brugse- en Zoutepannepolder vormden samen van oudsher de Watering van Greveninge. Daarnaast vormden de Robbemoreel-, de Gouverneur- en de Craeijenspolder een eigen waterschap.  • De kaart is afkomstig uit de 'Ontstaansgeschiedenis van de Zwinstreek, kaartenmap met verklarende teksten', Knokke-Heist 1981.
Polders rond St Anne.jpg