Hoofdpagina

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Artikel uitgelicht
Hervormde kerk

De zware vierkante torenstomp torent nog steeds boven de huizen van Sint Anna ter Muiden uit. Het is een overblijfsel van een 14de eeuwse gotische kruiskerk. Aan de sporen in de vier zijmuren kan men afleiden dat de toren was ingebouwd tusen het koor, het schip van de kerk en twee dwarsarmen. De oude toren kan langs een wenteltrap worden beklommen. De hoogte toont aan hoe imposant het gebouw vroeger geweest moet zijn. Het kerkje heeft twee traveeën en een kleine consistorie. Het interieur van het kerkje is grotendeels 17de eeuws. De kerk heeft een orgel uit 1872.
Lees verder...

Sint Anna ter Muiden

Deze website bestaat uit twee gedeeltes:

  1. De Wiki met achtergrondinformatie, met o.a. informatie over de panden.
  2. De personendatabase, met genealogische gegevens van inwoners van Sint Anna ter Muiden.

Op deze wiki is historische informatie te vinden over Sint Anna ter Muiden. Deze website bevat met name veel informatie over de huizen en hun bewoners, met het zwaartepunt in de periode tussen 1577 en 1832. Op veel pagina's wordt verwezen naar gegevens over de inwoners van Sint Anna ter Muiden die is te vinden in de genealogische database.

Onderwerpen

Artikelen

Wist u dat...

  • Sint Anna ter Muiden al in 1242 stadsrechten kreeg?
  • Er in 1567 een moord heeft plaatsgevonden? Een dorser genaamd Pieter van Doriseele werd vermoord na een geschil in herberg het Hoge huis.
  • er vroeger op de markt een heuse schandpaal stond?
  • Sint Anna ter Muiden tot 1619 twee burgemeesters en zeven schepenen had? Omdat het in de kleine plaats lastig was om voldoende gekwalificeerde kandidaten te vinden, werd het stadsbestuur teruggebracht tot een burgemeester en vijf schepenen.
  • Sint Anna ter Muiden sinds 1967 een beschermd stadsgezicht is?

Overzicht gebouwen

Bezig met het laden van de kaart...

Op deze foto staan alle nog bestaande gebouwen gemarkeerd waarover artikelen in deze wiki voorkomen. Klik op een markering voor de link naar het artikel en eventueel een foto van het gebouw.

Over Sintannatermuiden.nl

Deze website is een gereedschap om het lopende onderzoek naar de geschiedenis van St. Anna ter Muiden te ondersteunen. In archiefstukken gevonden gegevens, zoals over de verkoop van huizen, worden hier vastgelegd. De website is dan ook absoluut niet compleet en kan gegevens bevatten die bij nader onderzoek niet correct blijken te zijn. De gegevens uit de Rechterlijke Archieven zijn afkomstig uit de transcripties van Marianne Gossije van de originele documenten in het Zeeuws Archief.

Sintannatermuiden.nl is een initiatief van Marianne Gossije, Yvette Hoitink en Els Marijnissen.