Vrijmetselaars

Uit Sint Anna ter Muiden
Versie door Marianne Gossije (overleg | bijdragen) op 17 okt 2013 om 16:47
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Vrijmetselaars-haard.jpg
In het stadhuis aan de Markt bevindt zich een tableau van oud-Hollandse tegels met daarop een aantal symbolen. Sommigen beweren dat het hier zou gaan om vrijmetselaarssymboliek. Van drs. Willy de Zutter, ereconservator Stedelijke Musea te Brugge, ontvingen wij hierop het volgende commentaar.'In Sluis werd er een vrijmetselaarsloge gesticht in 1784 onder de benaming 'L'Amitié sans fin' (De oneindige liefde). Die loge is gestopt in 1816. Wat op zich eigenaardig is, want dat was in de Hollandse tijd (Verenigd Koninkrijk Nederland-België onder Willem I van 1815-1830). Ze hadden tot 1819 contact met de Brugse loge 'La Réunion des Amis du Nord', die haar werkzaamheden staakte in 1831. In 1868 werd die loge heropgericht in Sluis, maar omdat ze geen geschikt vergaderlokaal vonden, werd ze overgebracht naar Terneuzen, waar ze werkzaam bleef tot 1910.
Pas in 1967 werd die loge, steeds onder dezelfde naam, in Terneuzen weer eens heropgericht en zij zit sinds 1976 in Spui, Terneuzen.
Dit tegeltableau in het stadhuisje van Sint Anna ter Muiden ken ik natuurlijk. Het is een groot schandaal dat de gemeente Sluis dat gebouw openbaar verkocht heeft. Nu schijnt daar een antiquair uit Avignon in te zitten die aan iedereen vertelt dat er daar een loge geweest is, vanwege die symbolen. Grote onzin! [...] Deze tableaus werden massaal gefabriceerd [...] Er was nooit een vrijmetselaarsloge in St. Anna ter Muiden, maar ik sluit niet uit dat ooit een inwoner lid was bij L'Amitié sans fin in Sluis.'

Onze conclusie is dat het gebruikelijke symbolen betreft van steenhouwer, metselaar en timmerman. Bovenop gekruist de troffel van de metselaar en de vlecht van de steenhouwer, een bijl met twee snijdende kanten die gebruikt wordt voor zachte natuursteen. Verder een schietlood, een gewone beitel en een soort hamer.

Zie ook de rebus bij de Maneschijnhoeve.