Schepenbank: verschil tussen versies

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''schepenbank''' is de rechtbank gevormd door het college van [[schepen|schepenen]]. Ze hebben in delen van Nederland (het zuiden) bestaan vanaf de middeleeuwen tot de Franse Tijd (1795). De schepenen vormden, wanneer zij rechtspraken, de [[vierschaar]]. De eiser was in zo'n rechtzaak de [[baljuw]] (in andere streken ook schout of drost genoemd), vergelijkbaar met de huidige officier van justitie. Deze was ook verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van het vonnis. Per plaats verschilden het welke zaken konden worden aangebracht bij de schepenbank. Ze hadden soms hoge en/of lage jurisprudentie.
+
Een '''schepenbank''' is de rechtbank gevormd door het college van [[schepen|schepenen]]. Ze hebben in delen van Nederland (het zuiden) bestaan vanaf de middeleeuwen tot de Franse Tijd (1795). De schepenen vormden, wanneer zij rechtspraken, de [[vierschaar]]. De eiser was in zo'n rechtzaak de [[baljuw]] (in andere streken ook schout of drost genoemd), vergelijkbaar met de huidige officier van justitie. Deze was ook verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van het vonnis. Per plaats verschilde het welke zaken konden worden aangebracht bij de schepenbank. Ze hadden soms hoge en/of lage jurisprudentie.
==Bronnen==
+
==Bijbehorende bronnen==
 +
* [[Schepenakte|Schepenakten]]
 +
* [[Register van vonnissen|Registers van vonnissen]]
 +
==Literatuur==
 
* Eric Hennekam: [http://forum.archieven.org/index.php?topic=9745.0 Schepen, schepenbank en schout], Archiefforum, 31 mei 2007.
 
* Eric Hennekam: [http://forum.archieven.org/index.php?topic=9745.0 Schepen, schepenbank en schout], Archiefforum, 31 mei 2007.
 
[[Categorie:Rechtspraak]]
 
[[Categorie:Rechtspraak]]

Huidige versie van 28 apr 2012 om 21:25

Een schepenbank is de rechtbank gevormd door het college van schepenen. Ze hebben in delen van Nederland (het zuiden) bestaan vanaf de middeleeuwen tot de Franse Tijd (1795). De schepenen vormden, wanneer zij rechtspraken, de vierschaar. De eiser was in zo'n rechtzaak de baljuw (in andere streken ook schout of drost genoemd), vergelijkbaar met de huidige officier van justitie. Deze was ook verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van het vonnis. Per plaats verschilde het welke zaken konden worden aangebracht bij de schepenbank. Ze hadden soms hoge en/of lage jurisprudentie.

Bijbehorende bronnen

Literatuur