Monument

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor zover bekend zijn er twee monumenten in Sint Anna ter Muiden. Het eerste is een cartouche in steen, ingemetseld in een muurtje dat achter het vroegere Landbouwmuseum aan de Greveningseweg staat. In de cartouche is een Nederlandse leeuw te zien met een bundel pijlen die omhoog wijzen. Het randschrift luidt Concordia res parvae crescunt, Eendracht maakt kleine dingen groot, ofwel Eendracht maakt macht. Deze spreuk kwam in de tijd van de Republiek veel voor op monumenten en munten. Boven en onder de cartouche staat Anno 1778. Volgens H.A.M. van de Vijver in De Hofsteden van Hoofdplaat zijn beide stenen afkomstig van een gemetselde duiker door de zeedijk te Nummer Een bij het oude polderhuis. De grote steen was het bovensluitstuk van de duiker, die werd aangelegd bij de inpoldering van de Hoofdplaatpolder in 1778. Beide stenen hebben eerst bij de ingang van de schuur van het Streeklandbouwmuseum in Heille gestaan en zijn daarna meeverhuisd naar St. Anne.


Monument 1778 s.jpg


Monument 1778 (a) s.jpgDe gedenksteen is ingemetseld boven een steen die het grondpeil aangeeft, 2.27 M + NAP.


Monument 1778 (b) s.jpg


Eigenaardig is dat het muurtje met de gedenksteen en de peilsteen vlak tegen een waarschijnlijk ouder muurtje met twee sier-uiteinden is neergezet. Het lijkt erop dat dit laatste muurtje onderdeel is van de inmiddels afgebroken schuur op A 207.


Monument 1778 (c) s.jpgHet andere monument staat aan de voorkant van het vroegere Landbouwmuseum, als gedenkteken voor de landarbeiders die al het zware werk deden.


Monument arbeiders b s.jpg


Monument arbeiders c s.jpg


Monument arbeiders a s.jpg