Help:Nieuwe pagina aanmaken

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit artikel beschrijft de mogelijkheden om een nieuwe pagina (artikel) te maken in deze wiki.

Het maken van een nieuwe pagina

Er zijn verschillende manieren om een nieuwe pagina aan te maken.

Via Zoeken

Als je naar een term zoekt, waar nog geen pagina over bestaat, krijg je bij de melding hierover een link naar het niet-bestaande artikel. Door deze link te volgen kom je terecht in de bewerk-pagina over dat onderwerp en kun je zelf een artikel aanmaken.

Via de URL

Je kunt ook een nieuwe pagina aanmaken door na het eerste stuk van het adres http://www.sintannatermuiden.nl/index.php/ de woorden van de nieuwe titel te typen en vervolgens de entertoets aan te slaan: http://www.sintannatermuiden.nl/index.php/Nieuwe titel + Enter.

Via een bestaande (rode) link

Je kunt een nieuwe pagina aanmaken, door op een rode link te klikken, ergens in de tekst.

De rode kleur betekent dat de pagina nog leeg is: het is een uitnodiging aan jou om een nieuw verhaal te schrijven. Een link naar een nieuwe (nog lege) bladzijde wordt gemaakt door om een begrip vierkante haken neer te zetten, bijvoorbeeld: [[onderwerp]] wordt weergegeven als onderwerp.

Je kunt ook zelf vierkante haken in een tekst aanbrengen, om zo een nieuwe bladzijde te beginnen. Als je een geheel nieuw onderwerp wilt beschrijven dat in deze Wikipedia als link nog niet bestaat, kun je het voorlopig tussen vierkante haken op je Gebruiker-bladzijde neerzetten en van daaruit werken.

Zie je een rode link, dan zou het ook kunnen dat er een typfout in de link zit. Is dat het geval, dan hoef je de typfout maar te verbeteren om de link blauw te maken.

Voor je begint met een nieuwe pagina kan je het beste eerst even zoeken in de zoekfunctie om te zien of er al iets geschreven is dat erop lijkt. Meestal vind je zo wel een betere plek om jouw verhaal op te enten en hoe beter je verhaal aan de rest gelinkt is, hoe eerder het ook gelezen wordt. Soms vind je ook dat er al lang een verwant verhaal is onder een iets andere titel. Wil je dit voorkomen, bedenk dan meteen synoniemen voor de titel van jouw pagina, en maak daarvan één of meer doorverwijzingen (#REDIRECT [[andere naam]]).

Het creëren van gloednieuwe onderwerpen is zo een prachtige manier om de wiki in de breedte te helpen uitdijen (en hopelijk ook in de diepte).

Het schrijven van een nieuwe pagina

Op de bewerkingspagina, staat een leeg veld waarin je een nieuw artikel kunt typen (of een beknopt begin). Je kunt de ingevoerde tekst vooraf nakijken door 'Toon bewerking ter controle' onderaan de pagina aan te klikken. Je krijgt dan te zien hoe de pagina er gaat uitzien (dat staat dan boven de ruwe tekst). Vooral bij tabellen en afbeeldingen is dat geen overbodige luxe, het resultaat is vaak anders dan bedoeld... Als je tevreden bent is het handig in de 'samenvatting' je medeschrijvers even te laten weten wat je hebt gedaan. Ben je klaar, klik dan op 'Pagina opslaan'. Je krijgt tenslotte de bewaarde pagina pontificaal in beeld.

Afbeeldingen plaatsen

Een plaatje zegt vaak meer dan duizend woorden, dus zoek eens rond of er op de wiki al geschikte afbeeldingen zijn voor dit artikel. Zoniet, kan je deze mogelijk zelf maken en uploaden. Zie voor meer uitleg Help:Gebruik van afbeeldingen.

Bronvermeldingen

Als men bij informatie in een artikel steunt op bepaalde archiefstukken, boeken of andere bronnen, graag de belangrijkste hiervan in de bronvermelding van het artikel opnemen, ook wanneer er niet letterlijk geciteerd wordt! Verwijzingen naar archiefstukken moeten bij voorkeur de archiefbewaarplaats, het archief (collectie), het inventarisnummer en indien mogelijk het folionummer bevatten. De archiefbewaarplaats en het archief kunnen worden doorgelinkt. Bijv: Zeeuws Archief, Rechterlijk Archief Zeeuws-Vlaanderen, inv.nr. 472 fol. 91.

Indien redelijk wat maar niet echt veel erop gesteund wordt, kan het natuurlijk ook in het edit commentaar, zodat het in de edit history staat. Indien pure feiten uit zeer veel verschillende bronnen gehaald (kunnen) worden, bijv. op het Internet, kan bronvermelding wel achterwege blijven, evengoed is het dan prettig als dan in het edit commentaar vaag wordt aangegeven dat het bijv. informatie uit verschillende bronnen op het web betreft.

Tips

  • Als je dat wilt, kun je een nieuwe pagina beperken tot een aantal goed geformuleerde zinnen en een korte beschrijving van het onderwerp. Je bent niet verplicht er meteen een heel lang artikel van te maken. Je nodigt zo misschien een ander uit om meer informatie toe te voegen. Laat dit artikel dan beginnen met {{Beginnetje}}, dan verschijnt er een melding dat het een beginnetje is en worden andere bezoekers uitgenodigd om er aan mee te schrijven. Uiteraard is een heel artikel te prefereren en sommige mensen hebben dan ook de prettige gewoonte om met een langer stuk tekst te beginnen.
  • Laat de onderwerpsterm zo mogelijk in de eerste, hooguit tweede zin van het artikel terugkomen en maak dat dan vet. Dat vergemakkelijkt de herkenning wanneer mensen informatie uitprinten.
  • Probeer ook in de eerste paar regels al beknopt uit te leggen waar het artikel over gaat, bij voorkeur in voor niet-deskundigen begrijpelijke bewoordingen. Dit bespaart de zoeker naar informatie het doorlezen van de hele tekst.
  • Deel je werk in niet al te lange paragrafen in. Dat vergemakkelijkt het lezen op een computer aanzienlijk.
  • We nodigen je ook van harte uit om een informatieve tekst die je voor een ander doel hebt geschreven in deze wiki toe te voegen. Bovendien kan het geweldig helpen om informatie vanuit andere openbare, onbeschermde bronnen toe te voegen. Maar --we herhalen 't nog maar eens-- het is streng verboden om materiaal waarop auteursrechten beruesten zonder toestemming van de auteur voor deze wiki te gebruiken!

Mijn pagina is af, en dan?

Een pagina op een wiki is bijna nooit "af", er is bijna altijd wel iets dat eraan verbeterd kan worden. Als je een artikel geschreven hebt zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kwaliteit te verbeteren.

Volgen

Het is verstandig om pagina's waar je veel verstand van hebt of die je zelf gemaakt hebt op je volglijst te zetten, door bovenaan op "Volg" te klikken, of tijdens het bewerken "Volg deze pagina" aan te vinken. Alle wijzigingen die op deze pagina gemaakt worden, verschijnen dan 3 dagen lang op je Volglijst. Zo kun je de bewerkingen van anderen zien. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Mogelijk verbeteren anderen de opmaak of spelling van je artikel wat, hier kan je rekening mee houden voor een volgende bewerking.
  • Mogelijk voegen anderen informatie toe die je nog niet kende, dus ook daar leer je wat van!
  • Anderszijds voegen anderen mogelijk foutieve informatie toe. Schroom dan niet om deze dan weer terug te draaien. Als je van een bewerking niet zeker bent, vraag dan aan degene die de wijziging maakte om uitleg.

Maak links naar het artikel aan

Een artikel wordt pas gelezen als mensen het kunnen vinden - dat bereik je het beste door op verwante artikelen een link aan te maken naar dit artikel. Kijk eens in de linkerbalk op "Verwijzingen naar deze pagina". Dan weet je waarschijnlijk direct al enkele verwante onderwerpen die niet naar het nieuwe artikel linken. Ga dan naar deze artikelen en voeg de link toe of pas hem aan. Idealiter zou elk artikel minstens een paar verwijzingen moeten hebben, zowel ernaartoe als naar andere artikelen.