Ommeloper: verschil tussen versies

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 6: Regel 6:
 
[[Categorie:Bron]]
 
[[Categorie:Bron]]
 
[[Categorie:Kadaster]]
 
[[Categorie:Kadaster]]
 
De verponding was oorspronkelijk een grondbelasting, maar werd vanaf 1620 ook geheven op (pak)huizen en bedrijfsgebouwen; na 1632 werd deze eveneens geheven over de huur van huizen en landerijen.
 

Versie van 7 jun 2007 19:21

Een ommeloper is een boek waarin landerijen (vaak ook getekend; soms werden hierbij ook bewoners aagegeven) en hun eigenaars werden ingeschreven. Het boek werd gebruikt voor de verponding. De naam is vermoedelijk afkomstig van de wijze waarop de landmeters] over (om) het land moesten lopen om zo het grondgebied op te meten. Later werden dit ook wel veldboeken of landboeken genoemd. Men zou dit als voorlopers van het kadaster kunnen beschouwen. Deze boeken komen voor in heel Zeeuws-Vlaanderen en hebben vaak betrekking op polders.

Van het gebied van Sint Anna ter Muiden zijn er diverse ommelopers bewaard gebleven. De handschriftenverzameling van het Zeeuws Archief bevat de ommeloper van de watering van Greveningen en klein Reygersvliet uit circa 1601-1602 en de ommeloper van Grooten Boom en Goodsvliet van Sint Anna ter Muiden. Daarnaast zijn er ook ommelopers van het Vrije van Sluis te vinden in het archief van de Staten-Generaal in het Nationaal Archief.

Literatuur